A melléknevek helye
2016. április 21. írta: Koós István

A melléknevek helye

Mallarmé verseit olvasom a Lyra Mundi sorozatban. Az utószóban van egy olyan gondolat, amit érdemes ide franciatanuló blogomra följegyeznem. Szegzárdy-Csengery József elmondja, hogy Mallarmé egyik forradalmi újítása, hogy teljesen felforgatja a hagyományos francia mondatszerkezetet, szórendet (Stéphane Mallarmé és Paul Valéry versei. Európa, Bp., 1990. 197-198). 

Ennek az újításnak az egyik változata az, hogy a színjelző melléknevet a jelzett szó elé helyezi, és ezzel egy alapszabályt szeg meg.

Que ce granit du moins montre à jamais sa borne
Aux noirs vols du Blasphème épars dans le futur.

e gránit legalább mutassa a jövőbe
úszó szentségtörés röptének a határt.


Azzal, hogy Mallarmé kiemeli a fekete szót kiemeli a szórend által, nagyon erőteljes nyomatékot ad neki, és költőileg így éri el, hogy a fekete valóban feketén izzik.

Nem árt tudatosítanom magamban a szórend fontos szerepét, meg is nézte a Francia nyelvtan 222 pontban c. könyveben (70. pont).

A melléknév tehát a a franciában legtöbbször a jelzett szó mögött áll. Gyakori kivételek: bon, mauvais, beau, joli, grand, haut, petit, gros, jeune, vieux, long, court, nouveau.

A mellélnév a jelzett szó mögött áll, ha az, amit meghatároz, szín, alak, íz, foglalkozás, vallás, politikai és társadalmi hovatartozás, nemzetiség. 

 A jelzett szó után következik, a melléknév, ha

- Képzett, pl.: une mission impossible
- Participe passé eredetű, pl. du peulet roti
- A jelzett szónál hosszabb, négy vagy öt szótagból álló melléknév: un talent expectionnel
- Határozószóval módosított melléknevek: un artiste tout a fait original
- Vonzattal, bővítménnyel álló melléknév: un fruit riche en vitamine C


 

A bejegyzés trackback címe:

https://franciaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr398650210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása