Nehéz mondatok a Le Figaro egy cikkében
2016. március 23. írta: Koós István

Nehéz mondatok a Le Figaro egy cikkében


000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000002w.jpg

Nyelvtanulásként a Le Figaro FB-oldalán szoktam olvasgatni az aktuális cikkeket. Ennek szerintem több nagy előnye is van. Egyrészt mivel olyan témákat választok, amik érdekelnek, az olvasás különösen motivál, így tehát nem érzem nyűgnek a tanulást. Másrészt a nyelv gyakorlása mellett hasznos információkat is szerzek, így két különböző haszna is van egyszerre ennek a tevékenységnek. Harmadrészt pedig az élő nyelvvel találkozom, nem pedig papírízű tankönyv-mondatokat fordítok, és biztos lehetek benne, hogy azok a szavak és kifejezések, amiket kiszótárazok, valóban használt és fontos nyelvi elemek.

Ám előfordul, ha egyre ritkábban is, hogy valamit nem értek meg. Az alábbi bekezdéssel is így történt, ezért ezt itt most külön is kiírom ebben a posztban emlékeztetőül. A szöveg értelmezésében a franciatanár kollégám segített, amit ezúton is köszönök neki.

Ez a cikk

És itt a bekezdés, amivel nem boldogultam:

En revanche, le juge d'application des peines a estimé que le prêtre pouvait exercer son ministère en paroisse. «Le diocèse regrette que les efforts de réhabilitation et le chemin parcouru par ce prêtre soient remis en cause par une exposition médiatique injustifiée, pour des faits pour lesquels il a purgé sa peine et dans la mesure où son ministère est exercé avec prudence.», confie l'entourage du cardinal Barbarin. «Avec prudence» signifie qu'il vit avec d'autres religieux et non pas en paroisse.


Az eleje még világos: A bíró (döntőbíró?) úgy ítélkezett, hogy a lelkész folytathatja a munkáját a parókián. Itt is akadt persze nehézség, mivel a középszótáramban az estimer szó jelentése értékel, vél, lát, itt viszont szerintem inkább ítélkezik jelentésben állhat, legalábbis ennek van értelme. Innentől viszont nagyon nehéz kiigazodni a francia szövegben.

A kollégám fordítása 

az egyházmegye sajnálja, hogy a rehabilitációs próbálkozásokat és a pap eddigi pályáját MEGKÉRDŐJELEZIK (újra kell kezdeni az átmeneti kiállítás miatt) AZ IGAZSÁGTALAN MÉDIAHÍRVERÉS MIATT, OLYAN tettekÉRT, AMELYEKÉRT MÁR ELSZENVEDTE  BÜNTETÉST ( miatt, amit elszenvedett), és AMENNYIBEN a hivatalát óvatosan gyakorolta. 

A bejegyzés trackback címe:

https://franciaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr458519928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása